Багато хто звик, що волоський горіх – не вимогливе дерево, саме проростає з горіхів, які загубила ворона, а врожай, який дає, сам очищується від зеленої шкірки. Але на основі досвіду світових горіховодів та переробників були сформовані рекомендації та правила, які допомагають отримувати врожай значно кращої якості та заробляти на ньому більше.
Усі правила бажано виконувати і в домашніх умовах, і особливо важливо – у промислових. Для невеликих об’ємів можна вручну, а для великих потрібна автоматизація.
Перш за все волоський горіх потрібно вчасно зібрати. Горіх вважається дозрілим, коли на зеленій шкірці з’явились тріщини. Після цього у шкірці починаються процеси окислення – дубильні речовини, йод та юглон починають темнішати під дією сонця та повітря та фарбують все до чого торкаються. Чим довше горіх знаходиться у цій шкірці, тим більше фарбується шкаралупа та більше барвників просочується всередину горіха. Пізно зібраний горіх майже завжди матиме темне ядро.
У частині випадків після потемніння навколоплідник висихає і горіх випадає із нього. На жаль, так відбувається не завжди і досить часто потемніла шкірка засихає прямо на горіху.
Очистити засохлу шкірку значно важче і вона заважає переробці горіха.
Коли потрібно збирати врожай горіха?
У різних регіонах і кожного року дати збору будуть відрізнятися. На строки збору дуже впливають погодні умови – за теплої погоди навесні, цвітіння настає раніше, а значить і горіх дозріє раніше. Тому єдиний показник, на який варто орієнтуватися – цілісність зеленого перикарпію. Якщо він почав тріскатися – природа говорить нам, що горіх повністю готовий до збирання.
В першу чергу збирають горіх що впав на землю, бо на землі процеси окислення зеленої шкірки відбуваються значно швидше. Горіх з невеликого дерева можна зривати, а з великого струшувати на землю. В промислових горіхових садах для цього процесу використовуються струшувачі дерев.
Зібраний горіх в максимально короткі строки очищають від зеленої шкірки та відправляють сушитися.
Своєчасний збір – запорука отримання горіха зі світлою чистою шкаралупою та світлим ядром усередині. Такий горіх має найвищу цінність та найвищу ціну при продажу. Тобто вчасно зібравши горіх можна заробити більше на тому самому об’єму горіха.