Горіхокол – це обладнання, призначене для максимально швидкого, зручного та дбайливого розколювання шкаралупи горіха.
Горіхоколи використовуються як для побутових цілей – для розколювання невеликої кількості плодів горіха в домашніх умовах, так і у великих промислових масштабах – для переробки великих партій горіхів з максимально цілісним виходом ядра горіха.
Сьогодні горіхоколи будь-якого типу, виду та розміру широко використовуються у всіх видах діяльності пов'язаної з горіхівництвом. Навіть звичайнісінький горіхокол присутній на кухні практично кожної господині, а промислові підприємства розколюють горіхи за допомогою промислових установок для колки горіха, які здатні переробити до 2 тонн за робочу зміну.
Залежно від обсягів партій горіха, що переробляється, масштабів цеху або підприємства розрізняють: механічні та електричні горіхоколи, а також промислові установки.
- Механічні горіхоколи призначені для переробки волоського горіха в домашніх умовах та невеликих цехах. Механічні горіхоколи приводяться в дію незначними фізичними зусиллями, що дозволяє працювати як жінці, так і людині похилого віку. Такі горіхоколи здатні переробляти до 15 кг/год горіху, а один горіхокол здатен забезпечити роботою до 3-4 перебірників. Механічний горіхокол – це ідеальний варіант, якщо Ви хочете відкрити невеликий сімейний горіховий бізнес.
- Електричні горіхоколи підійдуть для ефективної та швидкої колки волоського горіха на дрібних підприємствах та цехах, де цінується не тільки якість ядра, а й час, витрачений на його колку. Такий горіхокол здатний переробити від 50 до 100 кг/год залежно від моделі обладнання.
- Промислові установки - це промислове обладнання, яке застосовується на заводах та переробних потужностях. Промислові горіхоколи здатні переробляти до 2 тонн волоського горіха на день, а унікальний принцип розколу зберігає ядро горіха максимально цілим і неушкодженим. Головною особливістю та перевагою таких установок є принцип роботи, який дозволяє працювати з таким обладнанням без попереднього калібрування. А це, у свою чергу, заощаджує час та знижує витрати на покупку калібрувального обладнання.
Колка горіха – це один із найважливіших етапів переробки і саме завдяки якісній колці найцінніше – ядро горіха залишається максимально цілісним, а виробництво практично безвідходним.
Вибираючи тим чи іншим типом горіхоколу, варто звернути увагу на модельний ряд, технічні параметри, терміни служби, вагу. Кожна модель горіхокола має свої унікальні параметри, сукупність яких і створює горіхокол для певних потреб.