Визначення якості горіха під час купівлі. Як вибирати та переробляти український горіх? / Горіхівництво / ГОРІХОВОД - горіхоколи для особистого та промислового використання
  • Ваш список
    "Список порівнянь" пустий
+38 (095) 635-15-09

orehovod.ua@gmail.com

Визначення якості горіха під час купівлі. Як вибирати та переробляти український горіх?

Не секрет, що більша частина українського волоського горіха збирається у приватних господарствах. Його якість не однорідна – різні сорти, розміри, вологість, товщина шкаралупи. Промислові сади з якісним сортовим горіхом тільки починають плодоносити, а власники намагаються продавати горіх на експорт або за попередньо укладеними контрактами.

Купуючи горіх від населення або у постачальників, важливо перевіряти якість шляхом розколу. Ретельна перевірка забезпечить закупівлю гарного за якістю горіха, що полегшить його переробку, дасть вищий відсоток цілого ядра та можливість заробляти більше.

Етапи перевірки:

  1. Огляд зовнішнього вигляду – горіх має бути чистим, без пошкоджень, без слідів вогкості, цвілі, шкідників.
  2. Мішок з горіхом не повинен бути надто легким або важким. Якщо він легкий, є можливість купити пересушений торішній горіх. Тяжкий мішок може бути ознакою жадібного або вологого горіха.
  3. Необхідно провести вибірку – витягти з різних частин мішка горіхи та перевірити їх шляхом розколу.

Однак не завжди є можливість ретельної перевірки, особливо при великих обсягах закупівлі. Тому потрібно бути готовими до того, що частина горіха буде «жадібною».

Переробка жадібного горіха потребує додаткового доколу. Це може бути ручний докол, коли працівники доколюють горіх вручну за допомогою інструментів для доколу, або автоматизований – за допомогою доколювача.

У першому випадку потрібно організувати робочі місця та найняти працівників, платити їм зарплату. При доколі жадібного горіха навіть за найдбайливішого розколу отримати ціле ядро ​​не вдасться, отже працівники перероблятимуть горіх на крихту, 1/8 і 1/4. Залежно від швидкості роботи та досвіду переборника, на день одна людина може перебрати 15-25 кг горіха в шкаралупі та видати по завершенню 6-9 кг ядра. Це важливо враховувати під час складання бізнес-плану, щоб розуміти реальну рентабельність переробки.

Враховуючи все вищезгадане, багато горіхових бізнесменів переходять на автоматизований докол. Доколювач розколює горіх на ті ж крихти, 1/4 і 1/8, а ось швидкість розколу становить близько 200 кг на годину. Доколювач заміняє собою до 100 переборників.

На підприємствах, які прагнуть отримувати ціле ядро, доколювач встановлюється після вібросита. Для максимальної автоматизації недоколотий горіх після вібросита подають безпосередньо до доколювача за допомогою транспортера.

Підприємства, які націлені в першу чергу на обсяги, встановлюють доколювач відразу після горіхоколу.

При переробці українського волоського горіха доколювач є важливою складовою, яка закриває значну частину питань, пов'язаних із доколом.

Написати відгук
Ваша оцінка
Ваш коментар буде опубліковано після модерації адміністратором
Фільтр
Знайдено 5 
Підтвердіть
Для того щоб додати товар до списку бажань, Вам необхідно