Вартість електричних орехоколів варіюється від 200 до 6000 доларів. При цьому може бути однакова продуктивність і приблизно такий самий заявлений вихід цілого ядра. У чому ж каверза і що потрібно знати про горіхокола, щоб не зіткнутися з ситуацією «очікування-реальність».
Існують горіхоколи з двома різними принципами розколу:
- Валкові горіхоколи працюють за рахунок обертання одного або двох валів, які захоплюють та розколюють горіх. Горіхоли з валковим принципом роботи мають невеликі габарити та досить високу продуктивність.
Перед розколом на валкових горіхах горіх обов'язково калібрується. Оскільки відстань між валами/валом та металевою пластиною виставляється залежно
від розміру горіха. Без попереднього калібрування, горіх з маленьким зазором падатиме повз вали і залишиться цілим, а великі горіхи розколюватимуться занадто сильно. Відповідно, вихід цілого ядра буде мінімальним, а для частини горіха буде потрібно повторний розкол.
Валкові горіхоколи використовуються в домашніх умовах і коли немає потреби в отриманні цілого ядра (наприклад, ядро здається на кондитерські фабрики).
Також валкові горіхоколи використовуються та показують відмінні результати при переробці фундука.
- Конусні горіхоколи працюють за рахунок стиснення двох плит, розташованих у вигляді конуса. Горіхоли з конусним принципом більш габаритні та мають середню та високу продуктивність.
Вони можуть працювати без попереднього калібрування горіха. Горіх потрапляючи до конусних плит залишається на висоті, що відповідає його розміру, а невелика сила стиснення не дозволяє горіху дробитися. При використанні каліброваного горіха горіх підлягає точному настроюванню під розмір горіха і забезпечує ще більш дбайливий розкол. Конусні горіхоколи дають високий вихід цілого ядра, який можна порівняти з ручною переробкою – до 80%.
Конусні горіхоколи використовуються на промислових підприємствах з переробки волоського горіха.
Окрема категорія – горіхоколи з барабанним принципом. У переробці волоського горіха вони використовуються як доколювання неякісного горіха, так як зовсім не розраховані на отримання цілого ядра.
Барабанні горіхоколи показують відмінні результати при переробці фундука та мигдалю.