Горіховий бізнес має свою сезонність, тому всі з нетерпінням чекають на новий сезон і свіжий урожай. На ринку великий обсяг свіжого горіха та заробляють на ньому все – від дачників до експортерів.
Свіжозібраний волоський горіх має високу вологість, за рахунок цього волоський горіх еластичний і після розколу шкаралупа та ядро тримаються разом. З одного боку, така еластичність є плюсом – при невеликих обсягах горіх можна очистити вручну і отримати максимальний вихід цілого ядра.
З іншого боку – при промислових обсягах та переробці на устаткуванні переробники стикаються з тим, що сортувальне обладнання не здатне якісно виконати свою роботу. Як наслідок, доводиться застосовувати ручну силу, що обходиться дорого і за грошима, і за часом.
Перед переробкою на обладнанні волоський горіх необхідно просушити. Сушіння горіха - обов'язковий етап, його рекомендується проводити відразу після збору та миття. При ручній переробці волоський горіх можна переробляти відразу після збору, а потім сушити вже очищене ядро.
Сушити горіх у шкаралупі можна природним шляхом або за допомогою промислових сушарок. У першому випадку сушіння займає від 5 до 12 днів залежно від погодних умов, потребує місця та сил. Промислові сушарки виконують сушіння за 12-24 години, тобто горіх вже наступного дня після збирання готовий до переробки, зберігання чи продажу.
Використовуючи промислові сушарки переробку волоського горіха можна починати вже у вересні, не гаючи часу і маючи величезний ринок збуту - попит на волоський горіх нового врожаю завжди перевищує пропозицію.