Планування будь-якого виду бізнесу варто розпочинати з бізнес-плану. Ретельно прописаний бізнес-план скоординує дії та буде путівником підприємця.
У бізнес-плані необхідно врахувати цінову політику на горіх, витрати на обладнання, приміщення та оплату праці працівників.
Після проведення розрахунків можна розпочинати підготовку підприємства. Спочатку необхідно знайти приміщення, яке підійде за площею, висотою стель та розташуванням. Також важливо перевірити зручність для проїзду транспорту для розвантаження/завантаження сировини та її переміщення до цеху з обробки.
Паралельно з пошуком приміщення укладається угода на постачання обладнання. І пошук приміщення, і виготовлення обладнання потребує часу, тому підготовку потрібно розпочинати за кілька місяців до початку горіхового сезону. Залежно від регіону горіховий сезон починається з серпня, а отже, приступати до підготовки бажано не пізніше травня.
У термінах підготовки велику роль грає тип бізнесу. Промислові сади та підприємства зі скуповування/продажу горіха у населення мають бути укомплектовані обладнанням та готові до роботи вже наприкінці липня-початку серпня. Ті, хто планує переробку горіха, мають підготувати виробничі потужності до кінця серпня.
Оптимальний варіант - укладання договору на постачання обладнання із зазначенням термінів постачання. Наприклад, можна зробити замовлення навесні та домовитися про отримання обладнання у серпні. Так ви будете впевнені, що:
- обладнання буде готове точно вчасно;
- обладнання не простоюватиме в очікуванні сезону;
- не буде затримок у постачанні, тому що ближче до горіхового сезону терміни виготовлення обладнання значно збільшуються.
Коли приміщення та обладнання готове, а горіховий сезон ось-ось почнеться, необхідно приступати до підбору персоналу та його навчання.
Часта проблема, з якою стикаються переробники під час підготовки, – це зрив сезону через несвоєчасне постачання обладнання. Таке трапляється у таких випадках:
- Бажання купити обладнання тут і зараз у розпал сезону. Більшість виробників виготовляють обладнання лише на замовлення, а компанії зі своїм складом не завжди мають необхідний комплект обладнання у повному обсязі. Відповідно деякі установки можуть поставлятися протягом декількох тижнів.
-
Неправильно підібраний комплект обладнання. Наприклад, не враховувалася якість сировини, що переробляється, або пропустили один з обов'язкових етапів обробки, через що лінія не виконує свою роботу і не дає бажаного результату.
-
Замовлення обладнання у сумнівних виробників. Офіційні виробники цінують свою репутацію, виконують умови контракту та надають гарантії. Чого не скажеш про гаражних та невідомих виробників. Завжди перевіряйте відгуки про виробників в інтернеті, запитуйте відгуки у горіхових групах – це убезпечить від співпраці з несумлінними постачальниками.
Незважаючи на це починати горіховий бізнес можна будь-якої пори року - попит на горіх однаково високий і восени, і навесні. Головна причина, через яку підприємці прагнуть стартувати з початком сезону - це великі обсяги горіха на ринку.
Докладніше про підготовку та тонкощі горіхового бізнесу проконсультує наш менеджер
+38 (095) 635-15-09 Viber/WhatsApp/Telegram