Споживання зіпсованого волоського горіха завдає шкоди організму людини. Тому кожна партія горіха, особливо та що йде на експорт до країн Європейського Союзу, проходить ретельну експертизу, повинна мати фітосанітарні та інші документи, що підтверджують якість та безпечність продукту.
Найменша проблема зіпсованого ядра волоського горіха – це неприємний смак. У найгіршому випадку горіх може бути заражений афлатоксином, що міститься в деяких видах плісняви.
Які ознаки зіпсованого горіха?
1. До прямих ознак, які можуть вказувати на зіпсований горіх, відносяться візуальні прояви:
- темні плями або пошкодження шкаралупи горіха;
- сліди плісняви, гнилі чи шкідників на шкаралупі чи всередині горіха;
- маслянистість по всій поверхні ядра горіха.
2. Зіпсований горіх може мати сторонній запах вогкості.
3. Висока вологість горіха поза сезоном збирання горіха. Це може означати, що горіх недостатньо просушили або його навмисне замочили у воді для збільшення ваги. У такому вологому горіху швидко з'явиться пліснява.
4. Занадто легка вага горіха в шкаралупі вказує на те, що ядро горіха всохлося.
Термін зберігання горіха в шкаралупі становить близько року за дотримання температурного режиму та вологості.
Причинами передчасного псування є:
1. Порушення правил миття та сушіння горіха – недостатнє очищення горіха від зеленої шкірки та неправильне чи недостатнє сушіння горіха.
2. Порушення правил зберігання – зберігання у занадто теплому чи вологому приміщенні, відсутність циркуляції повітря, наявність у приміщенні цвілі.
3. Розміщення горіха біля інших продуктів, заражених цвіллю або шкідниками.
При покупці горіха потрібно ретельно перевіряти якість і хоча б візуально оглядати шкаралупу горіха та ядро. Якщо зіпсувався горіх зі свого саду, такий горіх краще утилізувати, його не можна вживати в їжу.
Щоб не мати проблем з горіхом і не втратити врожай, слід вивчити правила збирання, сушіння та зберігання горіха, а в сезон обов'язково їх дотримуватись.