Перед початком підбору обладнання необхідно розуміти, де буде купуватись горіх та якої якості. Волоські горіхи можна купувати у населення, в промислових садах і імпортувати з-за кордону.
Волоський горіх від населення буде різних сортів та несортовий, різного розміру, вологості, товщини шкаралупи. Купуючи горіх від населення важливо розуміти, що якась частина завжди буде неякісною - траплятиметься жадібний горіх, який складно переробляти і який не дає цілого ядра. Зменшити кількість жадібного горіха можна лише за допомогою ретельної перевірки при закупівлі.
Промислові сади вирощують сортовий горіх, який має тонку шкаралупу. Такий колір імпортується з країн, у яких зустрічається багато промислових садів сортів грецького горіха (Китай, США, Туреччина та ін).
Переробка сортового та несортового грецького горіха має відмінності та потребує різного обладнання.
Залучення великих обсягів місцевого грецького острова населення уперто йде автоматизацію. Часто переробники орієнтуються отримання ядра, але в обсяги, відповідно, підбирається устаткування, яке максимально розколює горіхи.
При переробці сортового волоського горіха, підприємець очікує отримувати цілі ядра, тому що у вирощування саду вкладається багато праці та фінансів.
Для переробки сортового волоського горіха необхідний комплекс обладнання:
- Калібратор для сортування волоського горіха в шкаралупі за розміром.
- Промисловий орехокол. Відсортований горіх одного розміру відправляється на горіх, попередньо налаштований під розмір горіха. Це дозволяє звести нанівець можливий перекол і недокол, підвищити вихід цілого ядра. Для промислової переробки використовуються лише конусні горіхоколи, вони забезпечують найбільш дбайливий розкол і зберігають цілісність ядра.
- Вібросіто з аспірацією. Для мінімізації пошкоджень ядра при переносах та обробці використовується установка, яка поєднує у собі відразу дві функції – відокремлення ядра від шкаралупи та сортування ядра на фракції. В результаті роботи віброситу з аспірацією ви отримуєте відсортоване ядро на фракції 1/2, 1/4, 1/8. Частина горіха, який з будь-якої причини потрапив у недокол, вимагає повторної колки або ручного доочищення.
- Інспекційний стіл. Відсортоване на обладнанні ядро потребує візуального контролю якості. Обладнання не може забезпечити 100% сортування, тому суміш з ядром можуть потрапляти випадкові шматочки шкаралупи або перегородки. Також обладнання не проводить сортування за кольором, а отже, у загальну масу потраплятимуть потемнілі або висохлі ядра. Контроль якості відбувається на стрічці інспекційного столу, де персонал вибирає із загальної маси ядра те, що має потрапляти в упаковку.
Додаткове обладнання при переробці сортового волоського горіха:
- Доколювач може застосовуватися для переробки свіжозібраного ще вологого горіха. Вологий горіх має високу еластичність і не піддається сортуванню на вібросите та аспірації, тому вимагає ручного або автоматичного доколу, або сушіння.
- Підйомні транспортери для переміщення горіха між установками та безперебійністю процесу.
- Фотосепаратор для сортування ядра за кольором і відділення ядра від шкаралупи використовується при великих обсягах переробки.