Зміна якості горіха при зберіганні. Як адаптуватись та переробляти волоський горіх / Горіхівництво / ГОРІХОВОД - горіхоколи для особистого та промислового використання
  • Ваш список
    "Список порівнянь" пустий
+38 (095) 635-15-09

orehovod.ua@gmail.com

Зміна якості горіха при зберіганні. Як адаптуватись та переробляти волоський горіх

Тривалість зберігання волоського горіха прямо пропорційно залежить від дотримання правил збору, миття та сушіння горіха. Не менш важливий чинник – умови зберігання. При зберіганні має контролюватись вологість та температура у приміщенні, забезпечуватись вентиляція та циркуляція повітря.

Далеко не завжди виходить дотримуватись ідеальних умов зберігання горіха, особливо в домашніх умовах. Тому домашні переробники та заготівельники, які закуповують горіх у населення повинні розуміти як змінюється якість горіха з плином часу.

Основна маса волоського горіха зберігається без зміни якості до лютого. Приблизно в цей час на ринку з’являється пересушений горіх. Пересушений горіх крихкий, внаслідок чого ускладнюється переробка і отримання цілого ядра.

Горіх стає пересушеним здебільшого через зберігання горіха у надто сухому приміщенні. Просушений до оптимальної вологості горіх з кожним днем просушується ще більше, в результаті чого надмірно втрачає вологу.

Що зробити з пересушеним крихким горіхом?

При великих обсягах збільшити вологість горіха неможливо. Тому усі дії направлені на утримання рентабельності переробки. На підприємствах максимально автоматизують процес переробки. Так як отримувати ціле ядро з пересушеного крихкого горіха важко, а ручна праця дорога – горіх максимально розколюють у горіхоколах і доколювачах і відправляють на сортування на вібросита та аспірації, уникаючи ручної праці. Тобто, маючи великі обсяги пересушеного горіха підприємці починають працювати «на обсяги».

У домашніх господарствах часто користуються методом «замочування» горіху перед розколом. Замочування у воді підвищує вологість горіха, зменшує крихкість та збільшує еластичність. Такий метод виправданий тільки при дотриманні правила - замочувати горіх безпосередньо перед розколом, а після розколу одразу просушувати ядро. Горіх, який довго перебував у воді та ядро, яке не просушили одразу після розколу, швидко зіпсується. Воно може покритися пліснявою або почати гнити.

Важливо зберігати горіх в умовах максимально наближених до ідеальних. Тільки так горіх буде зберігатися без втрати якості якнайдовше. Якщо стикнулися з пересушеним крихким горіхом треба працювати «на обсяги». Доволі складно отримати ціле ядро навіть при дбайливому ручному розколі, бо горіх кришиться прямо в руках. В такому випадку ручний розкол стає малорентабельним – витрати на оплату праці залишаються високими, а заробіток від продажу дрібних фракцій ядра мінімальний. В такому випадку допоможе обладнання – завдяки високій продуктивності воно збільшує обсяги переробки і відповідно прибуток.

Фільтр
Знайдено 5 
Підтвердіть
Для того щоб додати товар до списку бажань, Вам необхідно