Відповідаємо на найчастіші питання, що виникають у наших клієнтів під час планування горіхової переробки.
1. Яка вага ядра волоського горіха в порівнянні зі шкаралупою?
З 3 кг горіха в шкаралупі в середньому можна отримати 1 кг ядра та 2 кг шкаралупи та перегородок. При хорошому сортовому горіху співвідношення може становити 1,5 кг ядра на 1,5 кг шкаралупи.
2. Який горіхокол купити, щоб отримувати ціле ядро «метелик»?
Насамперед на вихід «метелика» впливає якість самого горіха: якщо горіх якісний у міру сухий – важливо підібрати горіхокол з дбайливим розколом. До них відносяться всі конусні горіхоколи, вони надколюють шкаралупу горіха і не ушкоджують ядро.
Якщо горіх жадібний, з товстою шкаралупою і перегородками, що вросли в ядро, горіхокол не зможе вплинути на вихід ядра. Сама будова такого горіха не дозволяє одержувати ціле ядро. При переробці жадібного горіха потрібно підібрати якісний сталевий горіхокол, а в промислових масштабах використовується доколювач горіха.
3. Ядро кришиться/ламається під час переробки. Чому і що робити?
Ядро може кришитися з кількох причин:
1. Горіхокол занадто стискає та роздавлює ядро. У такому випадку необхідно налаштувати горіхокол під розмір горіха, якщо це можливо, або замінити горіхокол більш дбайливим.
2. Горіх пересушений. Таке трапляється при неправильному сушінні або зберіганні в сухому і спекотному приміщенні, або горіх старий, торішній. За невеликих обсягів еластичність горіха можна повернути, помістивши його у вологе середовище або намочивши. Однак важливо розуміти, що після розколу ядро обов'язково потрібно просушити, інакше може з'явитися цвіль. При промислових обсягах такий метод не підійде, тому горіх потрібно просто переробити на 1/4, 1/8 та крихту.
3. Попався жадібний/товстокорий горіх. По суті, він не кришиться, а через свою будову просто не дає цілого ядра.
4. Як очистити ядро від шкаралупи?
Будь-який горіхокол – і домашній, і промисловий, тільки розколює горіх. Після колки ядро необхідно відокремити від шкаралупи та перегородок. Під час домашньої переробки це проводиться вручну. Якщо хочеться автоматизувати процес, можна використовувати аспіраційну колону. Аспірація потоком повітря видує легші частинки – шкаралупу та перегородки, а ядро відправляє в окрему ємність. Аспіраційна колона може використовуватись як у домашньому бізнесі, так і на виробництвах. При цьому для автоматизації та збільшення обсягу переробки більш ефективно використовувати вібросито із системою аспірації - воно одночасно сортує горіх на фракції та окремо з кожної фракції видує шкаралупу та перегородки.
5. Аспірація повністю звільняє від ручного перебирання?
Принцип роботи аспірації в тому, що вона видує легкі частинки (шкаралупу та перегородки) від важких (ядра). Відповідно є похибки і у відсік для ядра можуть потрапляти великі шматочки шкаралупи, які мають велику вагу. Аспірація істотно скорочує кількість ручної праці, але повністю відмовитися від неї не вдасться.
Також є залежність від якості горіха:
- вологий горіх має високу еластичність та важку вагу, після розколу він зберігає свою цілісність. Тому перед використанням обладнання горіх необхідно просушити до оптимальної вологості;
- жадібний горіх, який був недостатньо розколотий, важко піддається автоматичному сортуванню. Тому заздалегідь його потрібно розколоти в доколювачі на грубому розколі.
Які запитання є у Вас? Напишіть у коментарях.